Ulaa - nový prohlížeč společnosti Zoho zaměřený na ochranu soukromí

22.05.23 08:56 Od Milad

Ulaa, první prohlížeč na světě zaměřený na ochranu soukromí, byl právě uveden na trh. Má zabudované funkce blokování sledování a webového dohledu.

Ulaa: nový standard ochrany soukromí na trhu vyhledávačů.

Podle zprávy společnosti Norton chce 85 % dospělých na celém světě více chránit své soukromí na internetu a dvě třetiny spotřebitelů na celém světě se domnívají, že technologické společnosti mají nad jejich údaji příliš velkou kontrolu. Ulaa je dalším krokem v dlouhodobém úsilí společnosti Zoho Corporation o ochranu soukromí a má pomoci chránit osobní údaje a online aktivity uživatelů před zvědavýma očima sledovacích společností.

Slovo Ulaa, které pochází z tamilštiny (jeden z indických písemných systémů), znamená cestu nebo plavbu a bylo vybráno jako výraz ochrany před sledováním a dohledem.

Blokátory reklam a sledování dat brání webovým stránkám třetích stran a sledovacím zařízením ve sledování dat uživatele spolu s blokováním nežádoucích reklam, oznámení a vyskakovacích oken. To pomáhá chránit uživatele před cílenou reklamou, krádeží identity a dalšími formami online sledování a dohledu. Stávající prohlížeče používají sledovače času nebo monitory nečinnosti a předávají údaje o uživateli poskytovateli softwaru, což uživatelům ztěžuje zachování soukromí. Ulaa nesleduje ani nesdílí údaje uživatelů s žádnými třetími stranami. Je zakázáno předběžné načítání DNS, takže data nemohou být ukládána do mezipaměti, stejně jako pohybové senzory, které sledují pohyby myši a kliknutí.

Uživatelé Ulaa mohou přepínat mezi pěti jedinečnými režimy podle požadovaných možností prohlížení, přičemž každý režim je zcela izolován od ostatních a nabízí chráněné verze prohlížení, které jsou pro daný režim jedinečné. Umožňuje uživatelům prohlížeče nastavit a zapamatovat si, které webové stránky patří do kterých režimů. Při příští návštěvě webu ho Ulaa automaticky vyzve, aby web otevřel ve zvoleném režimu. Ulaa nabízí těchto pět režimů:

Osobní režim - uživatelé v něm mohou provádět veškeré online bankovnictví, streamování hudby či videa nebo nakupování. Mohou si prohlížet historii prohlížení, záznamy o vyhledávání, oblíbené stránky a údaje o souborech cookie, aniž by se museli přihlašovat do systému Ulaa. Tento režim umožňuje bezpečné přihlášení k uživatelským účtům, zabraňuje zobrazování reklam a zachovává soukromí online.

Pracovní režim - je určen pro práci a automaticky stahuje aplikace, webové stránky a rozšíření prohlížeče, které se v práci používají nejčastěji. Se zapnutým blokováním reklam jsou uživatelé chráněni před dotěrnými reklamami, možnými phishingovými útoky a dalšími útoky, takže se mohou soustředit a zůstat produktivní ve své práci.

Vývojářský režim - Vývojářský režim Ulaa je určen pro profesionální webové vývojáře a testery a obsahuje sadu vývojářských nástrojů a navrhovaných rozšíření v prohlížeči. Tento režim umožňuje uživatelům zajistit kompatibilitu jejich stránek s různými prohlížeči a zařízeními a nabízí možnost testovat nové funkce a vytvářet multiplatformní aplikace. Vývojáři mohou v režimu pro vývojáře kontrolovat aktuálně načtené prvky HTML, styly CSS a JavaScript a zároveň sledovat zdroje, které si stránka vyžádala, monitorovat dobu načítání a další informace.

Dětský režim - speciální režim vhodný pro rodiny s dětmi poskytuje dětem bezpečné místo pro prohlížení, učení, hraní her a zkoumání online obsahu. Je vybaven nativním filtrováním obsahu, které chrání děti před přístupem k nevhodnému obsahu, a také rodičovskou kontrolou, která zajišťuje, aby byly při používání režimu pro děti blokovány webové stránky určené rodičem. Dětský režim nabízí zábavu bez reklam a vzdělávací hry, aplikace podporující kreativitu a je snadno ovladatelný bez ohledu na věk.

Režim Open Season - režim neobsahuje žádná omezení ochrany osobních údajů. S vypnutými blokátory reklam a sledováním umožňuje tento režim přístup ke všem webovým stránkám, včetně stránek s "nulovými omezeními" - podobně jako nastavení UIaa, aby se prohlížeč choval jako ostatní. Ostře červený motiv tohoto režimu slouží jako připomínka vypnutých funkcí ochrany dat a dává uživateli najevo, že je online sledován.
Ulaa je také vybavena možnostmi správy karet, které umožňují zobrazit všechny otevřené karty na jednom místě, které lze seskupit a uspořádat. Uživatelé mohou snadno přepínat mezi kartami, zavírat karty, které již nepotřebují, nebo je přesouvat do jiného režimu či nového okna.

Nový prohlížeč Zoho je pro všechny zdarma a verze pro počítače je plně přístupná. Verze pro iOS a Android jsou v současné době ve fázi beta a jsou k dispozici ke stažení.

Více informací naleznete na adrese: https://ulaa.com